Zboża siewne, paszowe, do produkcji piwa

Można podzielić zboża na jare i ozime, ale także na siewne, paszowe oraz te wykorzystywane do produkcji piwa. Chodzi o to, że różne rodzaje zboża nadają się najlepiej do różnych rzeczy. Ważna jest tutaj zarówno jakość, jak i odmiana zboża.

Żeby wysiać jakiekolwiek zboże potrzebne są do tego właściwe nasiona. Przede wszystkim trzeba oczywiście zdobyć nasiona takiej odmiany zboża, jaką chce się uprawiać. Rośliny, z których zostały otrzymane nasiona powinny rosnąć w bardzo dobrych warunkach. Istotna jest gleba, pogoda, brak szkodników i chwastów. Samo ziarno musi być czyste i zdrowe. Nie zawierać żadnych innych nasion czy jakichkolwiek chorób. Każdy gatunek zboża ma ziarna określonej wielkości, masy, koloru, a nawet zapachu. Siewne ziarna powinny być pod tymi względami idealne. Dla ich jakości ważny jest także zarówno sposób ich zbierania, jak i przechowywania. Od tego między innymi będą zależały ceny zboża siewnego oraz popyt na nie.

Niektóre zboża są też bardzo odpowiednie do produkcji paszy dla zwierząt, takich jak bydło, świnie, króliki czy ptactwo domowe. Tutaj oczywiście również bardzo ważna jest jakość. Hodowcy zwierząt chcą karmić je najlepszymi paszami, bo przekłada się to na jakość mleka, jaj czy mięsa. Pasza może powstawać z takich zbóż jak pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, proso, ryż czy kukurydza. Z kolei z jęczmienia może powstawać piwo. Uzyskuje się z niego tak zwany słód jęczmienny, który jest bardzo ważnym dla browarnictwa składnikiem. Do produkcji piwa wykorzystuje się dokładnie jęczmień dwurzędowy, który jest zbożem jarym. Charakterystyczne są dla niego krótkie, grube i jasne ziarna. Zboże to powinno mieć zapewnione odpowiednie warunki glebowe, pogodowe, należy je nawozić i pilnować aby nie zagroziły mu żadne szkodniki i choroby. Słód jęczmienny może być wytwarzany z ziaren dopiero po pewnym okresie ich magazynowania. Zaraz po zbiorze nie są one jeszcze do tego gotowe. Trzeba więc poczekać około dwa miesiące. Wówczas jęczmień poddawany jest słodowaniu – ma wykiełkować, a następnie zostaje wysuszony. Główne składniki słodu to skrobia, białko, tłuszcz, cukry i dekstryny.